İnsan A.Ş.

İnsanın bireysel bir şirkete dönüşme potansiyeli üzerine deneme.

Safa Zengin
3 min readMar 20, 2023

Sanıyorum 2008 yıllarında olsa gerek, “Kişisel Markalaşma” kavramıyla tanıştığımda zihnimde oturtmakta zorlanmıştım. Zira babalarımızın, dedelerimizin itibar dediği şey güvenilirlikten beslenirdi. Yani en azından günümüze kadar öyle olduğuna emindik. Bugün itibar ve güven ilişkisi çok kitabi belki biraz da nostaljik kalmaya başladı. İtibarın birçok bileşkesi oluştu.

Sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla beraber “itibar ve markalaşma” meselesi iyice kızıştı. “İtibarını yönetmezsen, yönetirler” uyarıları bilinçaltımıza yerleşti. Sıradan vatandaş, “bugünkü bağlamıyla itibarımı yönetmezsem alt tarafı daha az insan tarafından bilinirim” diye düşünürken, bilinmemekle yok sayılmak eşitlendi. Böylece herkes oyuna dahil oldu.

Resim Nino Carè tarafından Pixabay’a yüklendi.

Sosyal medya kullanmayanlara ilk zamanlarda az çok saygı duyulurken daha sonra yoğun toplum baskısı altında kaldılar. Toplum baskısı yetmedi, işe girişte referans kontrolünün yerini alan, sosyal medya araştırmasında “verisine rastlanmayan” kişilerin yanına soru işareti koyuldu: “Sosyal medyada yoksa, neden acaba!”*

Bazı yayınevlerinin kitap bastırmak için başvuran yazarın Instagram takipçi sayısını sorguladığını, sosyal medyadaki varlığını değerlendirdiği biliniyor. Dışa dönük iş yapan pozisyonlardaki başvurularınızda LinkedIn bağlantı sayısı kritik hale geldi. Satış, pazarlama gibi pozisyonlarda 10.000'in üzerinde bağlantınız yoksa vay halinize.

Şirketleşen insan diyorsak işin bir de üretim kısmı var. Kişi, hizmet, ürün veya fikir üretirken pazardaki karşılığını hesap etmeli. Eğer arzınızın talebi yaratacağını düşünüyorsanız sanatçı, futbolcu falan olmalısınız.

Şirket bileşenlerinden devam edelim…

Malum hepimizin kredi notu var. İşler kötü gider bir de üzerine parayı yönetemezsek kredi notumuz düşer. Hem kanaat notu da yok. Yani ekonomi kötü o yüzden ödemelerim aksadı gibi mazeretler şirketler için nasıl çalışmıyorsa bireyler için de çalışmaz. Finans’ı iyi yönetmek şart.

İşletmelerin görünen kası; rekabet. İfadelerin işletme/birey eşleniklerinin benzerliklerine bakalım; rakipleri geride bırakma/fazla mesai eğitim. Pazardan pay almak/övgüleri toplamak. Pazarı domine etmek/maaşın yanına haklar eklemek. Yeni pazarlara girmek/iş değiştirip daha iyi maaşlara gitmek. Kendi pazarını oluşturmak/kendi işini kurmak…

Diğer fonksiyonlarla bağlantılı olarak İnsan Kaynaklarımız da var; güçlü, zayıf yanlarınız, öne çıkan yetkinlikleriniz, hangi işleri daha iyi yaparsınız, takım uyumunuz nasıl, deneyimlerinizden öğrendikleriniz… Bir şirketin insan kaynakları departmanından neler bekleniyorsa aynılarını kendinizden beklemeniz İnsan A.Ş’de olmazsa olmaz.

Kısa, orta, uzun vadeli hedeflerinizse hep hazırda olmalı. Mülakatlarda her zaman sorulur.

Başka işletme fonksiyonlarıyla da kişiyi eşleştirmek mümkün fakat bu kadarı yeterli sanırım.

Kapitalizm şirketokrasinin omuzlarında yükselirken insanları da şirketleştirdi. Hepimiz öyle ya da böyle içerisinde kaldık. “Modern Zamanlar” filminin ötesine geçtik. Sadece işçi değil fabrikanın kendisiyle de özdeşleştik.

İşletmeler gibi bizim de kültürümüz önemli. Şirketler “insan odaklı” yaklaşımı konuşurken biz de kendi hayatımıza karşı toleranslı yani “insan odaklı” olmalıyız.

Umarım herkes, parasını ve psikolojik sermayesini en iyi şekilde kullanarak maddi manevi bilançosunu tutturabilir.

-Son-

Bu yazı bir twit olsaydı:
Kişinin her şeyinin planlandığı, ölçüldüğü ve puanlandığı distopyanın çok uzağında değiliz. Artık hepimiz birer A.Ş gibi düşünerek iş dünyasındaki kararlarımızı alıyoruz. Sonucunda kişisel markamız, kredi notumuz ve ciromuz oluşuyor. Şimdilik farkındalığımızı korumak tek silahımız.

*Kendimi de bu reflekslerin dışında tutmuyorum, iş hayatında dışa dönük iş yapan kişilerle karşılaştığımda en azından LinkedIn’ı olmasını beklerim. Bu artık bir norm. Geri kalan platformlarda yer almak daha seçmeli veya kişisel gibi.

Bonuslar:

Makale: Metalaşan İnsan https://asosjournal.com/?mod=makale_tr_ozet&makale_id=34495

Modern Zamanlar: https://tr.wikipedia.org/wiki/Modern_Zamanlar

Şirketokrasi: https://tr.wikipedia.org/wiki/%C5%9Eirketokrasi

--

--

Safa Zengin

Bir HRTech şirketi olan HRPeak’te çalışıyorum. 2009 yılından bu yana çeşitli mecralarda yazıyorum. https://www.linkedin.com/in/safazengin/